O čemu je riječ

„Odrasti“ kao umjetnik. Što zapravo mislim pod tim nazivom? Ne, ne mislim pritom na kako podučiti dijete i odgojiti ga da postane umjetnik jednog dana. Nisam dovoljno kompetentan da bih se bavio takvom temom. Pod time nazivom mislim prvenstveno na vlastitu odlučnost da postanemo umjetnici i naš razvoj kao umjetnika. Možda bi prikladniji naziv bio razvijati se kao umjetnik, međutim smatram da je pronalaženje vlastitog puta u umjetnosti proces koji bi mogli usporediti sa odrastanjem, pa stoga i takav naziv.

Jedna od mnogih ljudskih vrlina je konstantno nastojanje da budemo bolji, da učimo, da se razvijamo. Prema mnogima upravo je to ključ uspjeha, to je prevaga koja razlikuje uspješne od onih manje uspješnih. U kreativnim poslovima možda i više nego u ijednoj drugoj vrsti. Međutim ponekad unatoč svom trudu i napornom radu neki ne uspiju. Ponekad talent ne bude dovoljan. Zašto je tome tako i što je sve ključ uspjeha u umjetnosti biti će tema ovog bloga.

Kako bi jasnije definirao što točno želim postići definirao sam neka pitanja koja će biti određena vrsta smjernica. Prvenstveno bavit ću se konkretnim pitanjem kako pronaći svoj vlastiti stil te kako ga nastaviti razvijati. Međutim  to  nije  jednostavno  pitanje  za  odgovoriti,  pa  kako  bi  došao  do  što preciznijeg odgovora potrebno će biti pronaći odgovore na pitanja kao što su: Koliko je korisno imati mentora?; Koliko je važna samostalna edukacija i vježba?; Je li korisno imati uzora ili nas to samo ograničava u vlastitom razvoju?; kao i druga slična pitanja.

Iako je ovaj blog prvenstveno namijenjen onima koji se bave likovnom umjetnosti, nadam se da će neke od stečenih informacija biti korisne i primjenjive i drugima.

Leave a comment