Drugi o temi

O temi odrastanja i razvoja kao umjetnika mnogi su već mnogo toga rekli. Svatko ima svoju priču o uspjehu, svatko će reći da je nešto drugo igralo najvažniju stvar u njihovom razvoju i konačnom uspjehu.

Jedan od umjetnika koji je meni osobno uzor je Stjepan Šejić koji već dugi niz godina radi kao crtač stripova za poznatu američku kompaniju TopCow. Nedavno je izdao i svoj prvi vlastiti strip na kojem je radi dugi niz godina. Na svojoj stranici na deviantartu jednom prilikom je napisao ponešto na temu svog vlastitog uspjeha i kako je on razvio svoj stil i napredovao kao umjetnik.

Stjepan Šejić – So you want to be a professional

Druga osoba koja je rekla ponešto na tu temu je Ira Glass, američki radijski voditelj. Njegov posao mnogi možda ne bi mogli svrstati kao umjetnost, međutim zasigurno zahtjeva određenu mjeru kreativnosti. On se na zanimljiv način osvrnuo na odrastanje u kreativnom poslu i napredovanju. Jedan drugi umjetnik Gavin Aung Than je njegove riječi predočio u stripu koji se može pronaći ovdje:

Ira Glass – Advice for beginners

Gavin Aung Than se prilikom stavljanja spomenutog stripa na svoju stranicu osvrnuo i na Malcolma Gladwella koji je u svojoj knjizi „Outliers“ pisao o pravilu 10 000 sati koje u principu govori o tome da ukoliko želimo biti u nećemu uspješni prvo trebamo potrošiti 10 000 sati vježbajući i usavršavajući našu vještinu.

Postoje mnogi drugi koji su se na druge načine osvrnuli na put do uspjeha, no oko jedna stvari se više manje svi od njih slažu, a to je da ukoliko želimo uspjeti to nećemo postići ako ne vježbamo i ako ne učimo i napredujemo.

Još jedan zanimljiv članak u kojoj profesorica umjetnosti i dizajna Amiria Robinson govori o temi studenata koji se bave umjetnosti i koja je razlika između onih koji uspiju i onih koji ne uspiju. Članak je ujedno popraćen TED videom koji se također referira na temu i sve napisano u članku pa je tako zanimljivo za poslušati.

What makes an art student excel

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: